Aan de ‘knoppen draaien’

12 december 2018

Je kunt aan de ‘knoppen draaien’. Sommige knoppen zijn wat makkelijker te beïnvloeden en anderen iets minder makkelijk.

Laat me je zien wat ik bedoel.

Als je je inkomsten verhoogt dan kun je meer uitgeven of meer sparen. Dat is simpel. Het is alleen niet voor iedereen gemakkelijk om die knop te bedienen. Want ja, ik wil wel meer geld van mijn baas, maar ja, ik ga daar niet over. Daar kunnen we nog over twisten, maar in beginsel heb je gelijk. Dit is niet altijd even gemakkelijk.

De andere kant is wel makkelijk: je uitgaven beperken. Ik hoor je al zeggen: ‘ja, maar, ik heb het echt nodig., ‘ik moet nou eenmaal dit of dat kopen…’ Geloof me, ik ken je redenen en je hebt wederom gelijk.

Zolang je dat blijft geloven, blijf je het doen en zal er niets veranderen. Dus, doe je niets dan verandert er ook niets. Geen probleem. Als je hier gelukkig mee bent, stop met lezen en ga wat anders doen.

Verlaag je je uitgaven dan kunnen er magische dingen gebeuren als je dat verantwoord en bewust doet. Albert Einstein noemde deze magie het 8ste wereldwonder: samengestelde rente oftewel rente op rente.

Hieronder volgt een uitleg over samengestelde rente. Je kunt dit skippen, maar ik raad je aan om er even doorheen te werken.

Want wat gebeurt er als je met € 0,- begint en je spaart vanaf nu elke maand € 100,- tegen 1% rente?

Dan heb je aan het einde van het achtste jaar € 10.000,- op je rekening staan!!

Wow, € 10.000!!!

“Ja….” zeg je terecht, “ ik heb er ook € 9.600 op die rekening gestort”. Dus je hebt in 8 jaar tijd ‘slechts’ € 400,- verdiend. Tja… da’s niet veel.

Hier is het wonder: aan het einde van het eerste jaar heb je € 1.200,- op zij gezet (namelijk 12 maanden x € 100,-) en… € 6,- rente ontvangen. In het tweede jaar heb je in totaal € 2.400,- op zij gezet en € 25- verdiend.
Het derde jaar is dat € 56,- en elk jaar wordt dat meer tot ruim € 90,- in het achtste jaar.

Als je ook aan deze knoppen gaat draaien, dan wordt het alleen maar leuker.
Heb je al een beetje spaargeld en leg je daar maandelijks bij dan kun je je voorstellen dat je eindkapitaal + rente veel hoger zal zijn.
Leg je niet € 100,- maar bijvoorbeeld € 150,- per maand in dan heb je met een beginsaldo van € 0,- in het achtste jaar € 15.000 en alleen al in dat jaar een rente ontvangen van € 140-

Tuurlijk wist je dat al, maar doe je het ook?

Even wat anders….

De banken zijn natuurlijk niet voor jou aan het werk. Daarom is die rente zo hysterisch… eh, ik bedoel historisch laag. Leer je op een andere manier investeren en krijg je een rendement van bijvoorbeeld 4% (met € 150,- inleg) dan heb je aan het einde van je achtste jaar het fantastische bedrag van € 17.000,- en een rendement van € 630,- in dat laatste jaar.

Dit lijkt misschien allemaal niet zo spectaculair, maar dit is wel waarom banken steeds rijker worden (en de bonussen zo hoog in dat wereldje!). Zo doen ze dat, want je hypotheek werkt precies hetzelfde maar dan in het voordeel van de bank!

Even mijn kinderen als voorbeeld. Ik beleg al een aantal jaren super safe en saai voor hen. Niks spannends. Inmiddels heb ik voor elk kind een mini-kapitaaltje opgebouwd € 11.000,- of zo per kind. Zij krijgen jaarlijks het geweldige rendement van 7,5-8% per jaar. Nogmaals, super safe en saai.
Als ik niks doe, ik stort dus geen enkele Euro meer, dan is dat over 10 jaar ruim verdubbelt. Nu doe ik dat wel, want ik stort elke maand het astronomische bedrag van € 25,- per kind. Die € 25,- maakt een verschil van dik € 4.000,-.

Ik hoef je niet uit te leggen dat het een feest wordt als je die maandelijkse storting een beetje verhoogt.

Even een rekengrapje: zou ik nou geen 25 Euro storten maar 430 Euri dan staat er na 10 jaar een ton op hun rekening ELK, dus allebei de kids een ton (en na 20 jaar bijna 3 ton). Ja, dat duurt nog zo lang, zeg, 20 jaar… pfff…. Onthoud het volgende: 3 ton op deze simpele investeren levert jaarlijks ruim € 22.000 netto inkomen op…. NETTO… Dat is een salaris van pak ‘m beet € 45.000,- per jaar.

Natuurlijk, heb je nog te maken met wat belastinggedoe en inflatie, maar het is een interessante gedachte, toch? Dus, hoe jonger je begint hoe sneller en makkelijker het gaat!

Dus, de knoppen waar je aan kunt draaien zijn:

  • Je inkomen verhogen (altijd doen, niet altijd makkelijk)
  • Je uitgaven verlagen (altijd doen, niet altijd leuk)
  • Allebei doen (nu ga je serieuze stappen maken) of
  • Niets doen…

Wat kies jij?